GRATIS FIETSROUTES

Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) viert in 2017 haar 50-jarig jubileum. Heemkunde is o.a. het verzamelen van kennis over de eigen streek. Middels tentoonstellingen in het museum aan het Kerkplein in St. Odiliënberg wordt kennis over de Roerstreek verspreid. Maar natuurlijk kun je ook van deze kennis genieten door een wandeling of een fietstocht te maken door de Roerstreek. Piet van de Venne heeft voor de HVR mooie en interessante tochten uitgewerkt. Drie fietstochten, waarbij je niet alleen langs de mooiste landschappelijke plekjes komt, maar waar je ook langs monumenten en punten van aandacht gevoerd wordt. Omdat de Roerstreek zo gevarieerd is en zoveel moois en interessants te bieden heeft, was het onmogelijk alles in één route uit te brengen. Daarom zijn er drie verschillende routes gemaakt. Je wordt langs de mooiste landschappelijke plekjes, monumenten en punten van aandacht gevoerd. De routebeschrijving en de kaart kunnen vanaf 25 mei 2017 gratis gedownload worden. Een luxe gedrukte jubileumuitgave is te koop in het museum.

Route 1 - Maaszicht: van St. Odiliënberg via Lerop, Herten, Ool, Linne, Montfort terug naar het museum. Je komt o.a. langs de plek waar de Romeinse muntschat en de oudste tekening van Nederland werd gevonden, ziet één van de 19 overgebleven luchtwachttorens van Nederland en het kasteel van Montfort.

kaart van route 1

Route2 - Merovingers: van St. Odiliënberg via Herkenbosch, Vlodrop naar Posterholt terug naar het museum. Fiets o.a. door de gebieden waar Merovingische graven gevonden zijn.

Route 3 - Everzwijn: van St. Odiliënberg over een gedeelte van het unieke natuurgebied, de Meinweg, terug naar het museum. Bekijk o.a. de plek waar in 2009 het beeld van de Romeinse oppergod gevonden werd, geniet van de twee watermolens en sta even stil bij een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog.

Uiteraard kun je na afloop in het museum de vondsten (o.a. de goudschat) die op diverse plekken in de Roerstreek gedaan zijn en informatie (o.a. de steenkolenmijn Beatrix) bekijken.

Op zondag 6 augustus en zondag 3 september zal onder leiding van een gids van de HVR één van deze tochten gefietst worden, waarbij op bijzondere plekjes uitleg gegeven wordt. Vertrek om 10.00 uur vanaf het museum in Sint Odiliënberg. Aanmelden via reserveren@roerstreekmuseum.nl.