Een boeiende hobby

STARTEN MET HET ONDERZOEK
Genealogie, of wel stamboomonderzoek, is een boeiende hobby die door steeds meer mensen wordt gebezigd. Reden hiervoor is, dat er veel informatie op internet te vinden is en dat archieven veel gegevens digitaal ter beschikking stellen.

Om met deze hobby te starten, heeft men niet veel hulpmiddelen nodig. Men kan met pen en papier starten, maar dat is niet heel efficiënt. Het beste is gebruik te maken van een genealogieprogramma op de computer. Maar met of zonder genealogieprogramma, neem als startpunt jezelf. Noteer je geboortedatum en plaats, eventueel doopdatum en als je een partner en/of kinderen hebt ook hun gegevens. Ga vervolgens verder met je ouders en je grootouders. Deze gegevens zijn meestal niet openbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen of in een trouwboekje opzoeken. Zit je, wat geboorte betreft, omstreeks 1900, dan zijn de bronnen wel openbaar.

Termijnen van openbaarheid gegevens:
* geboorte: 100 jaar na geboorte
* huwelijk: 75 jaar na huwelijk
* overlijden: 50 jaar na overlijden

ARCHIEVEN
Je kunt de gegevens vinden in het archief van een gemeente, regio, provincie of in het Nationaal Archief in Den Haag. Veel archieven en instellingen hebben de gegevens ook op internet staan. Zo is  er een samenwerkingsverband van de vroegere rijksarchieven. Op die site zijn veel akten van de burgerlijke stand te vinden.  

WEBSITES
Wil je jongere gegevens, dan zijn de sites met gegevens van bidprentjes (zoals bij de HVR) en kerkhoven een goed hulpmiddel. Een aantal archieven heeft ook de originele akten online. Een voorbeeld hiervan is het archief van Groningen. Er zijn ook archieven die behalve de burgerlijke stand ook andere gegevens op internet hebben staan, zoals het Zeeuws Archief. De site Zeeuwen gezocht geeft behalve inzicht in de akten van de burgerlijke stand, ook inzicht in wie bijvoorbeeld in een Zeeuwse gevangenis heeft vertoefd.

Ook zijn de vele genealogische sites een handig hulpmiddel. Nadeel hiervan is dat iedereen van iedereen iets leent. Je weet niet altijd of de gegevens correct zijn. Daarom een tip! Schrijf altijd op waar je bepaalde gegevens gevonden hebt. Dat kan zijn in een archief. Noteer dan de naam van het archief en ook andere gegevens, zoals een boek of fiche waar de gegevens op stonden, de plaats van de akte, aktenummer en aktedatum. Vind je iets op internet, noteer dan de naam van de pagina, naam van de eigenaar en zijn e-mail adres. Op die manier kan je altijd de bron vinden. Probeer ook altijd te verifiëren of de gegevens correct zijn aan de hand van de originele akte.

HULP BIJ HET ONDERZOEK
Interesse in genealogie en zie je door de bomen het bos niet? Kom dan eens naar onze genealogische avond. De genealogiewerkgroep helpt je graag verder op weg.

Als je scans wilt van bidprentjes dan kun je deze bij de werkgroep genealogie tegen geringe kosten bestellen. Stuur hiervoor een e-mail, met daarin de code van het bidprentje, bijvoorbeeld K-00020, en de naam van de overledene naar info@roerstreekmuseum.nl.
Vervolgens ontvang je van ons een e-mail met de totaal verschuldigde kosten, 50 cent per bidprentje, en de betalingscondities. Na ontvangst van de betaling worden de scans binnen twee weken verstuurd. Lukt dat niet, dan ontvang je een e-mail. Let op: je kunt alleen scans van bidprentjes van de Heemkunde Vereniging bestellen, deze beginnen met één letter!