Maaseik, een grensgeval?

LEZING: MAASEIK EEN GRENSGEVAL?

Op dinsdag 6 november zal Lieve Weetjens in het Roerstreekmuseum een lezing houden over de geschiedenis van de stad Maaseik en het Maasland. De lezing begint om 19.30 uur. Lieve Weetjens wordt geprezen vanwege haar parate kennis van de stad Maaseik, het Maasland in het algemeen en haar humoristische verteltrant.
Maaseik wordt terecht omschreven als de cultuurparel van het Maasland en staat de laatste jaren vaak in de belangstelling als centraal gelegen stadje van het rivierpark Maasvallei. Maar ook als trotse eigenaar van de Codex Eyckensis en van  de oudste bovengronds bewaarde textielen van Europa. Voor de Maaseikenaar echter betekent deze stad zoveel meer. Dat was vroeger zo en dat zal hopelijk in de toekomst ook nog zo zijn, al was het maar voor die eerste kus met dat eerste lief op de wal bij de Ursulinen!

De volgende aspecten komen aan bod:

 1. de geschiedenis van Maaseik
  We beginnen het verhaal lang geleden, in de 8e eeuw, stroomafwaarts van de huidige kern. Via adellijke dames, struikrovers, overstromingen en versterkingen van Loon belanden we stroomopwaarts. De invloed van de prins-bisschoppen van Luik, de hervormingen van de Fransen en niet te vergeten de jaren onder Hollands juk hebben Maaseik gevormd tot het stadje dat we nu kennen.
 2. de mentaliteit van de Maaseikenaar
  Een stad zonder leven is geen stad, maar Maaseik is dat zeker wel. Door de eeuwen heen heeft men hier altijd gehouden van het goede leven. Een Maaseikenaar hervormt de wereld, maar pas na de crème brulée, want zaken gaan voor zaakjes! De taal staat dan ook bol van de lekkere uitdrukkingen, waarvan we zeker zullen proeven.
 3. handel en wandel
  De stad lijkt nu soms ingeslapen, maar vergis je niet. De handel van Maaseik was ooit een zeer drukke bedoening. De ligging aan de Maas was hier natuurlijk niet vreemd aan. Zo ongeveer alles passeerde over het water en veel bleef hangen!
 4. brand, oorlog en rampspoed
  Als grensstad van Loon en door de strategische ligging aan de Maas werd Maaseik niet gespaard in roerige tijden. Vreemde snuiters moesten ingekwartierd en een heuse vesting werd gebouwd!
 5. Maaseik vandaag de dag
  Heden ten dage is Maaseik een pareltje in het Maasland, met een schat aan historische monumenten, een prachtige ligging tussen vier natuurgebieden (Nationaal Park De Meinweg, Duinengordel, Kempen-Broek en Nationaal Park Hoge Kempen) en op het knooppunt tussen drie landen. Maar vooral ook vanwege een ongeëvenaarde joie de vivre.

VROEGTIJDIG AANMELDEN LEZINGEN
Aanmelden voor de lezingen kan tot uiterlijk twee dagen voor de lezing en uitsluitend via dit e-mailadres.
Let op: er is veel belangstelling voor de lezingen en het aantal plaatsen is beperkt. Vroegtijdige aanmelding is dus gewenst. Heeft u zich aangemeld en mocht u toch niet kunnen komen, meld u dan s.v.p. tijdig af. De vrijkomende plaatsen kunnen dan weer worden vergeven. 

De lezingen worden gegeven in het Roerstreekmuseum, Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Alle lezingen zijn voor onze leden gratis toegankelijk, maar ook niet-leden van de HVR zijn op deze avonden van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50 per persoon. Gezien de beperkte plaatsruimte is vroegtijdige aanmelding zeer raadzaam.