HISTORISCHE SCHOUWSPELEN

ROMEINEN, VIKINGEN, GELDERSE, BOURGONDISCHE EN FRANSE TROEPEN EN DUITSERS OP 1 EN 2 JULI 2017 IN SINT ODILIËNBERG

Lees ook het
artikel dat op 11 mei 2017 in De Limburger werd gepubliceerd!
Download hier het
programmaboekje met de plattegrond van het terrein.

Onder de titel Bezetters en bevrijders van de Roerstreek gedurende 2000 jaar gaan re-enactmentgroepen bij het heemkundemuseum aan de overzijde van de Roer demonstraties geven hoe zij indertijd de Roerstreek onder hun gezag plaatsten.
Dit is één van de onderdelen welke Heemkundevereniging Roerstreek de bezoekers aanbiedt vanwege haar 50-jarig bestaan in 2017.
Op het  Kerkplein in St. Odiliënberg en in de overliggende kampementen zullen de belangrijkste troepen die destijds door de Roerstreek trokken in originele kledij en bewapening  opnieuw hun opwachting maken.
De kampementen zijn voor de bezoekers vanaf het Kerkplein bereikbaar via een pontonbrug welke speciaal voor dit evenement over de Roer wordt geplaatst. Dit type brug werd in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig door de geallieerden ingezet om de door de Duitsers vernietigde bruggen te vervangen. Let op: de pontonbrug en het terrein aan de overzijde van de Roer is wellicht moeilijk begaanbaar voor mindervalide mensen.

BEZETTERS EN BEVRIJDERS VAN DE ROERSTREEK
* Romeinen, die vanaf 53 voor Christus tot in de 5e eeuw hier aanwezig zijn geweest.
* Vikingen, die vanaf 881 in Asselt een kamp hadden opgeslagen om van daaruit tot in de verre omtrek tot in Maastricht toe te brandschatten.
* Gelderse troepen, die vanaf de vroege middeleeuwen ook in de Roerstreek de dienst uitmaakten,
* Bourgondische troepen die in de late middeleeuwen zo nu en dan in onze streken vochten.
* Franse troepen, die in de 17e eeuw onder koning Lodewijk XIV hun handen naar de Roerstreek uitstaken maar in de 18e eeuw onder Napoleon hier vaste grond onder de voeten wisten te krijgen.
* Duitsers, die van 1940-1945 het land bezetten, maar in februari 1945 onder de codenaam Operation Blackcock door de geallieerden werden verdreven.

OPTREDENS EN OEFENINGEN
‘Het publiek kan getuige zijn van de optredens van deze historische troepen’, aldus Jack Geradts, voorzitter van Heemkundevereniging Roerstreek. ‘Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld door hun kampementen te slenteren, hun oefeningen bij te wonen en hun wapentuig te inspecteren. Het kan er tussen de verschillende charges en vurende kanonnen door hard aan toe gaan.’

De demonstraties op beide dagen zijn als volgt:
10.30 uur - Romeinen
11.30 uur - Vikingen
12.30 uur - Gelderse troepen
13.30 uur - Bourgondiërs
14.30 uur - Staatse troepen
15.30 uur - Franse troepen
16.30 uur - Duitsers en geallieerden: mock battle om de pontonbrug

MUZIEK VAN GLENN MILLER OP ZATERDAGAVOND
Omdat zelfs het kijken naar de gevechten honger en dorst kunnen oproepen is er volop gelegenheid om op het terras vóór het museum iets te gebruiken. Op zaterdagavond zal Bill Baker's bigband met muziek van o.a. Glenn Miller de tijd van de Tweede Wereldoorlog weer doen herleven. De aanvang is 20.00 uur. Lees meer over dit concert.

ENTREEKAARTEN
De entree voor de voorstellingen op zaterdag en zondag is € 5,- per persoon per dag. Een toegangskaart voor de avondvoorstelling met de Bill Baker’s Bigband  kost € 10,-. In de diverse weekbladen worden de tijdstippen van demonstraties nog nader bekend gemaakt. De entreekaarten zijn vanaf 1 juni 2017 in de voorverkoop verkrijgbaar tijdens de reguliere openingstijden van het Roerstreekmuseum en bij de Plus-supermarkten te Sint Odiliënberg en Posterholt.