Lezing Geschiedenis IJzeren Rijn

De IJzeren Rijn en haar geschiedenis

Vincent Freriks (Didam, 1957) gaat in deze lezing o.a. in op de geschiedenis van de verkeersproblematiek tussen Antwerpen en het Rijnland, de rivaliteit tussen Nederland en België, de aanleg van de spoorlijn, de ontwikkeling van het vervoer en de perikelen rond de Eerste Wereldoorlog. Een bijzondere rol spelen uiteraard het klooster Sankt Ludwig bij Vlodrop Station, de mijn Sophia-Jakoba in Hückelhoven, de merkwaardige nederzetting Vlodrop  Station en de Bong’schen Mahlwerke in Rosenthal. Hij schreef het boek ‘De IJzeren Rijn - spoorwegverbindingen tussen Schelde, Maas en Rijn’.

Een vrij onbekend aspect is de rol die de IJzeren Rijn heeft gespeeld bij de landverhuizing van miljoenen mensen uit Midden en Oost-Europa die via Vlodrop naar Antwerpen en vandaar naar de Verenigde Staten emigreerden. Grote opluchting en onvoorstelbaar menselijk leed maakten deel uit van de IJzeren Rijn, terwijl ook de komst van de Poolse arbeidsmigranten en de inzet van de Noorse luchtmacht aan de IJzeren Rijn niet onbelicht zullen blijven.  

Vincent Freriks is bibliothecaris en historicus. Hij is werkzaam als bibliothecaris bij de Bibliotheek Maas en Peel. Hij combineert zijn historische kennis met een grote interesse in de spoorweggeschiedenis en een nauwe band met Limburg en het Duitse Niederrheinland. Hij stelde eerder enkele boeken samen: ‘Kruispunt Beugen’, de geschiedenis van de spoorlijnen Nijmegen-Venlo en Boxtel-Wezel en ‘Oorlog aan de Maas; de gemeente Boxmeer in de Tweede Wereldoorlog’. Zijn laatste publicatie is het boek ‘De Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij, de Vlissinger Postroute’, waarvan ook een vertaling in het Duits verschenen is.

VROEGTIJDIG AANMELDEN LEZINGEN
Aanmelden voor de lezingen kan tot uiterlijk twee dagen voor de lezing en uitsluitend via dit e-mailadres. U krijgt na aanmelding een bevestiging per e-mail. Let op: er is veel belangstelling voor de lezingen en het aantal plaatsen is beperkt. Vroegtijdige aanmelding is dus gewenst. Heeft u zich aangemeld en mocht u toch niet kunnen komen, meld u dan s.v.p. tijdig af. De vrijkomende plaatsen kunnen dan weer worden vergeven.
De lezingen worden gegeven in het Roerstreekmuseum, Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Alle lezingen zijn voor onze leden gratis toegankelijk, maar ook niet-leden van de HVR zijn op deze avonden van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 3,- per persoon. Gezien de beperkte plaatsruimte is vroegtijdige aanmelding zeer raadzaam.