Operatie Blackcock

Na 8 voorstellingen in het seizoen 2015-2016 is er nog regelmatig vraag naar een volgende filmvertoning. Ook de 9e en 10e voorstelling op dinsdag, 10 januari en dinsdag 24 januari 2017 zijn inmiddels volgeboekt. Voor dit seizoen wordt een laatste voorstelling gegeven op dinsdag, 14 februari 2017, wederom om 20:00 uur in het Roerstreekmuseum te St.Odiliënberg.
Ook voor eind 2017 zijn weer een aantal voorstellingen gepland. Over de juiste data met tijdstippen wordt u weer geïnformeerd.
Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen dient men vooraf te reserveren via roerstreekmuseum@ziggo.nl waarna een bevestiging met programmaoverzicht wordt toegestuurd. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage aan de heemkundevereniging wordt op prijs gesteld.

De heemkundevereniging Roerstreek is via het Imperial War Museum (IWM) in Londen in het bezit gekomen van unieke beelden van de bevrijding van de Roerdriehoek. De aanval op de Roerdriehoek onder de naam ‘Operatie Blackcock’ duurt van 16-25 januari 1945, dit jaar dus 72 jaar geleden.

Cameramensen van het Britse leger volgen de 3 divisies op de voet die uiteindelijk de Roerstreek hebben bevrijd. De Roerdriehoek was een bruggenhoofd van de Duitsers tussen Maas en Roer vanaf de lijn Maaseik – Sittard – Linnich tot aan Roermond. Er worden o.a. beelden getoond van de opmars via Dieteren, de gevechten bij St.Joost en Echt en de verwoestingen te Susteren en Montfort.
Aan Duitse zijde worden de dorpen in het tegenwoordige Selfkantgebied aangevallen met felle gevechten in o.a. Waldfeucht met uiteindelijk de inname van Heinsberg.

De film duurt 50 minuten.