What's in a name?

LEZING: WHAT’S IN A NAME?  

Op dinsdag 11 februari 2020 verzorgt Jac Wijnands uit Horn een lezing over de ontstaansgeschiedenis van voor- en achternamen. 

Vroeger hadden mensen een achternaam zoals wij nu een voornaam hebben. Die werd in christelijk Europa meestal ontleend aan de dooppatroon, een heilige. Daardoor waren er vaak dezelfde namen in een dorp. Maar die hield men uit elkaar als Jan van Sjeng, Jan van Pierre of lange Pierre. Napoleon stelde de burgerlijke stand in: elke gemeente moest naam en adres vastleggen. Dat was handig om belasting te kunnen heffen. Een zoon van Jan schreef zijn naam vaak als Janszoon, of Jansz en dat  werd Jansen. Anderen verwezen naar hun woonplek, Op den Heuvel, of naar de naam van hun beroep, zoals Metsemakers, Beckers, Timmermans. Mensen die vanuit een ander dorp kwamen, kregen zo hun naam van Melick of van Herten. Ook waren er grappenmakers: Sul, Naaktgeboren, Poepjes.

Aan de hand van namen van bestaande personen wordt de serieuze maar soms ook vermakelijke ontstaansgeschiedenis van voornamen en achternamen weergegeven. Jac is een begenadigd spreker die veel publicaties over de lokale en regionale geschiedenis op zijn naam heeft staan.

VROEGTIJDIG AANMELDEN LEZINGEN
Aanmelden voor de lezingen kan tot uiterlijk twee dagen voor de lezing en uitsluitend via dit e-mailadres. U krijgt na aanmelding een bevestiging per e-mail. Let op: er is veel belangstelling voor de lezingen en het aantal plaatsen is beperkt. Vroegtijdige aanmelding is dus gewenst. Heeft u zich aangemeld en mocht u toch niet kunnen komen, meld u dan s.v.p. tijdig af. De vrijkomende plaatsen kunnen dan weer worden vergeven.
De lezingen worden gegeven in het Roerstreekmuseum, Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Alle lezingen zijn voor onze leden gratis toegankelijk, maar ook niet-leden van de HVR zijn op deze avonden van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 3,- per persoon. Gezien de beperkte plaatsruimte is vroegtijdige aanmelding zeer raadzaam.