Nog 5 dagen tot de opening van de tijdelijke tentoonstelling

ONDERDUIKERS EN VERZET IN DE ROERSTREEK

Moest je in de oorlog als kind nog wel naar school en wat deed je als er geen elektriciteit was. Hoe kwam je aan eten en welk gevaar liep je? Als je geëvacueerd werd mocht je enkel een klein koffertje met wat spullen meenemen. Ik denk aan mijn eigen goed gevulde vakantiekoffer die ik thuis altijd moet wegen om te voorkomen dat ik boven het toegestane gewicht zit. Wat neem je in hemelsnaam mee in zo’n klein koffertje? Wat is handig en wat wil je echt niet kwijt? 
En wat doe je met waardevolle spullen die je niet mee kan nemen? Mensen begroeven bijvoorbeeld hun bestek om het straks bij thuiskomst weer op te graven. Je wist niet eens hoe lang je wegbleef. Als je op vakantie gaat zijn de dagen aftelbaar. 
Voor de evacuees was het een onafzienbare tijd dat ze weg van huis waren en voor de onderduikers een niet te overziene periode van je ergens verstoppen. En als je dan eindelijk na een lange tijd weer thuis kwam, vond je je huis gebombardeerd, stuk geschoten en had een ander je bestek opgegraven. 

We proberen met alle vrijwilligers een goed beeld te scheppen van deze tijd. We liggen goed op schema en vanaf zondag 3 november kunt u het allemaal gaan bekijken.