filmvoorstelling Operation Blackcock

Er is nog steeds vraag naar meer filmvoorstellingen van Operatie Blackcock, de bevrijding van de Roerdriehoek. Op 28 november en 12 december zijn de volgende voorstellingen in het Heemkundemuseum. Let op: de voorstelling van 28 november is volgeboekt!
Vooraf plaatsen reserveren via roerstreekmuseum@ziggo.nl is gewenst. De entree is gratis en de avond begint om 20.00 uur.

De Heemkundevereniging Roerstreek is via het Imperial War Museum (IWM) in Londen in het bezit gekomen van unieke beelden van de bevrijding van de Roerdriehoek. De aanval op de Roerdriehoek duurde van 16-25 januari 1945. Cameramensen van het Britse leger volgden de drie divisies die uiteindelijk de Roerstreek hebben bevrijd op de voet. De Roerdriehoek was een bruggenhoofd van de Duitsers tussen Maas en Roer vanaf de lijn Maaseik-Sittard-Linnich tot Roermond. Er worden o.a. beelden getoond van de opmars via Dieteren, de gevechten bij St. Joost en Echt en de verwoestingen in Susteren en Montfort. Aan Duitse zijde werden de dorpen in het tegenwoordige Selfkantgebied aangevallen met felle gevechten in o.a. Waldfeucht met uiteindelijk de inname van Heinsberg. Voorafgaand aan de voorstelling wordt aan de hand van drie korte documentaires een toelichting gegeven waarom het vier maanden duurde alvorens de aanval op de Roerdriehoek kon plaatsvinden. Ook zijn er opnames van het bombarderen van de Roerbrug te Roermond op 28 oktober 1944.lezing- foto tank.jpg