Presentatie Jaarboek 51

presentatie boek 51.jpg

In aanwezigheid van burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen, wethouder Snijckers van de gemeente Maasgouw en een groot aantal  leden, presenteerde Heemkundevereniging Roerstreek vrijdag 20 september haar 51e jaarboek. De eerste twee exemplaren werden uitgereikt aan Ton Wolswijk en Louis Op de Kamp, als waardering voor hun inzet tot behoud van de monumenten in Roerdalen en het tot stand komen van het herinneringsmonument voor oorlogsslachtoffers (1940-1945) in Vlodrop. Deze 51e editie wijdt er een artikel aan. Het derde exemplaar werd uitgereikt aan de burgemeester. In het zeer verzorgde jaarboek vindt men artikelen over flora en fauna in de Roerstreek, waaronder de libellen van de Roer, de wede en de hertshoornweegbree. In deze periode van herdenkingen rond 75 jaar vrijheid vindt men aansluitend Een dorp spat uit elkaar: Sint Odiliënberg, januari 1945 en Bombardement op Montfort in januari 1945. Er staan enkele artikelen in over de periode rond de Franse tijd, waaronder een bevolkingslijst uit 1796 uit Sint Odiliënberg, een 1100-jarig jubileum van de kerstening in onze regio dat pas na de Franse periode gevierd kon worden. Een artikel over Jacques Gisberts, Ramsj, gevonden beeldjes in Putbroek, waarom de naam Cleophas in Herten veel voorkomt, de eerste Herkenbosscher pastoors en kapelaans en een vloek in de prehistorie. Kortom, opnieuw een waardevol boek dat aan de rij van de vorige 50 boeken toegevoegd wordt. Leden van de HVR kunnen het boek afhalen tijdens de openingstijden van het museum. Het boek is in het museum te koop voor € 27,50.