75 JAAR BEVRIJDING ROERSTREEK

Je kunt het programma ook downloaden en printen.

OPENING BEVRIJDINGSVIERINGEN
Deze vindt plaats op vrijdag 13 maart in zaal Housmans, Dijk 13 in Montfort door burgemeester Monique de Boer-Beerta van Roerdalen en gouverneur Theo Bovens. Hierbij zullen – naast het college en raadsleden van Roerdalen – Britse gasten en de projectgroep aanwezig zijn.

RE-ENACTORS
uim 80 re-enactors hebben hun kampement opgeslagen rond kasteel Montfort. Samen met hun 27 oude legervoertuigen nemen ze dit weekend deel aan de herdenkingen in de zes kernen van Roerdalen.

MONTFORT
bevrijd op 24 januari 1945; herdenking op vrijdag 13 maart 2020

  • Na de openingsceremonie gaan we allen te voet naar het iets verder gelegen oorlogsmonument op de rotonde.
  • 19.00-19.45 uur - Herdenkingsceremonie aan de rotonde met Britse gasten, genodigden en inwoners van Montfort, met o.a. toespraken, onthulling 3 stenen en pipermuziek.
  • 19.45-20.30 uur - Toertocht van de bevrijdingsstoet door Montfort richting kerkgebouw, waar mensen in passende kledij hen toezwaaien met vlaggetjes.
  • 20.30-23.00 uur - Viering bevrijding in de voor deze avond omgebouwde Kafee Ane Kerk, die omgetoverd is in een ‘Allo-Allocafé’ van de bekende tv-serie.

MELICK
bevrijd op 1 maart 1945; herdenking op zaterdag 14 maart 2020

  • 09.45 uur - Aankomst voertuigen en re-enactors via de Hammerbosch bij de molen in de Waterschei.
  • 09.45-10.00 uur - De voertuigen rijden vergezeld door de lopersgroep en belangstellenden via de Waterschei, Groenstraat en Dorpsstraat richting bunker.
  • 09.45-10.00 uur - Ontvangst genodigden bij Aad Raodhoes aan de Dorpsstraat.
  • 10.10 uur - Ontsteking vredesvuur en kranslegging. Aansluitend naar bunker met alle genodigden.
  • 10.15-12.00 uur -  De voertuigen staan opgesteld ter bezichtiging. Vertoning van film van ooggetuige Bair van Cann die vertelt over het reilen en zeilen in Melick tijdens de oorlogsjaren en de evacuatie van Melick naar Noord-Nederland en hun belevenissen daar.
  • 10.15-12.00 uur - De bunker is opengesteld voor bezoek (let op: moeilijk toegankelijk).
  • 12.00 uur - Uitzwaaien voertuigen en re-enactors op de Dorpsstraat. Vertrek voertuigen en re-enactors richting Posterholt via de Dorpsstraat naar de Heinsbergerweg. De bunker blijft toegankelijk tot ca. 14.30 uur en ook de ooggetuigen blijven aanwezig tot die tijd voor het verstrekken van info en het beantwoorden van vragen.

POSTERHOLT
bevrijd op 26 januari 1945; herdenking op zaterdag 14 maart 2020

  • Van 10.00 tot 12.00 uur - een wandelroute door het dorp, waarbij d.m.v. beeld en geluid op markante plaatsen verhalen verteld worden over wat er zich op die plaats in de oorlog heeft afgespeeld.
  • Om 13.00 uur arriveren de legervoertuigen in Posterholt. Deze worden begeleid door het lyracorps van de schutterij en de lopersgroep met een fakkel. Vanaf garage Bustin trekt deze stoet door het dorp naar het Indiëmonument bij de kerk waar het vredesvuur ontstoken wordt. De voertuigen zijn daarna tot 15.00 uur te bezichtigen bij de Beuk. In de Beuk zijn er diverse creatieve activiteiten.
  • Van 15.30 tot 17.30 uur - de dag wordt feestelijk afgesloten met muziek, zang en dans, uitgevoerd door Posterholtse verenigingen in Cultureel Centrum De Beuk.

HERKENBOSCH
bevrijd op 1 maart 1945; herdenking op zaterdag 14 maart 2020

  • Om 14.00 uur wordt gestart met een herdenking bij de monumenten aan de Molenberg te Herkenbosch: het monument voor de omgekomen slachtoffers uit Herkenbosch en het monument voor de omgekomen vliegtuigbemanningen. Hieraan wordt, behalve door verenigingen uit het dorp, ook deelgenomen door o.a. veteranen uit Herkenbosch die actief in militaire dienst geweest zijn tijdens oorlogs- en vredesoperaties.
  • Aansluitend vindt een grootschalig buiten evenement plaats betreffende de historische context van de bevrijding van Herkenbosch op 1 maart 1945. Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen tijdens de bevrijding en de dagen eraan voorafgaand worden uitgebeeld middels een natuurgetrouwe mockbattle door militaire re-enactors, historische militaire voertuigen, toneel, geluid en special effects. Daarna wordt de bevrijdingsstoet verwelkomd door ondergedoken inwoners. De voertuigen kunnen daarna bezichtigd worden en er wordt uitleg gegeven.
  • Na het buitenevenement vindt aansluitend ’s avonds een groot bevrijdingsfeest plaats in de kelderruimtes van kasteel Daelenbroeck die aangekleed zijn in bevrijdingssfeer. Er zullen o.a. optredens plaatsvinden van de Herkenbosscher muziekgezelschappen en zangkoren, met een repertoire uit de bevrijdingsperiode. De dag wordt afgesloten met een gepast bevrijdingsvuurwerk.
  • Er is tussen het buitenevenement en de feestavond tegen betaling catering. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk.                                                  

VLODROP
bevrijd 1 maart 1945; herdenking op zondag 15 maart 2020

  • Na de start van de estafette door de scholen op vrijdag 13 maart waar ook leerlingen van basisschool St. Martinus aan zullen deelnemen, zijn in Vlodrop op zondag 15 maart festiviteiten.
  • Van 10.00 - 10.30 uur - De eerste militaire voertuigen met hun bemanningen zullen ons dorp net als 75 jaar geleden vanaf de Angsterweg binnenrijden. Ditmaal zullen ze hun eerste stop maken bij het parochiekerkhof alwaar om ca. 10.45 uur een korte herdenking met kranslegging zal plaatsvinden bij het oorlogsmonument. Aansluitend gaan wij naar de parochiekerk waar een herdenkingsdienst zal plaatsvinden. Kernbegrippen in deze dienst zijn bevrijding-vrijheid-verbinding. Na de herdenkingsdienst is er voor de genodigden, vrijwilligers en militairen gelegenheid tot het nuttigen van een lunch en kan men de aanwezige militaire voertuigen bekijken.
  • Om 13.30 uur - De groep re-enactors vervolgt hun weg naar het volgende dorp. Er blijven echter militairen met voertuigen in ons dorp.
  • Van 13.30 - 17.00 uur - Het middagprogramma wordt gestart. Leden van carnavalsvereniging de Beerbök plaatsen een vrijheidsboom. Voor jong en oud zijn er festiviteiten op de Markt. Er is livemuziek door fanfare Wilhelmina en de groep Steve Bones. Ook is er een optreden van de Andrew Sisters. Belangstellenden kunnen onder leiding van een gids een historische wandeling maken of de bunker bezichtigen op de Klifsbergweg. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor hen zijn er diverse activiteiten, zoals meerijden met een militair voertuig naar de bunker, stormbaan/springkussen, kleurwedstrijd, parade met versierde fietsen. Voor de bovenbouw van de basisschool zal vooraf een gedichtenwedstrijd worden gehouden.

SINT ODILIËNBERG
bevrijd 27 januari 1945; herdenking op zondag 15 maart 2020

  • Om 14.00 uur - De bevrijdingsstoet van legervoertuigen arriveert op het Kerkplein. Onderduikers stormen uit het museum en rennen richting de ‘bevrijders’. Dan is er een klein ceremonietje om duidelijk te maken wat er gebeurd is. Het museum kan bezocht worden, waar een fototentoonstelling over de bevrijdingsfeesten in de Roerstreekdorpen bekeken kan worden. 
  • Om 15.00 uur - In de basiliek begint het bevrijdingsconcert door harmonie Juliana en fanfare Sint Wiro.