Nog 7 dagen tot de opening van de tentoonstelling

ONDERDUIKERS EN VERZET IN DE ROERSTREEK.

 

Ik weet nog dat mijn broer, zussen en ik vroeger de verhalen van onze ouders over de Tweede Wereldoorlog wel eens moe werden. Zachtjes gaven we elkaar seintjes en fluisterden: Don’t mention the war! Tegenwoordig kan ik begrijpen wat ik als jong meisje niet begreep: de oorlogsjaren hebben een grote impact gehad op de puberteitsjaren van mijn ouders. 
Zo’n 15 jaar geleden sprak men er over om de dodenherdenking en Bevrijdingsdag af te schaffen. Zover kwam het gelukkig niet. Ik vind het goed om te herdenken en onze vrijheid te vieren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. In de voorbereidingen naar de herdenking dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd, zie ik een opleving van het belang van het vieren van die vrijheid. Ook zie ik dat we er zorg voor willen dragen dat de verhalen van de mensen die de oorlog zelf mee maakten, willen vastleggen en bewaren voordat het te laat is en de verhalen verdwijnen. 
De verhalen van hen die de oorlog meemaakten is een rode draad in onze tentoonstelling. Het gaat immers altijd om de mensen; volwassenen en kinderen. Behalve dat je van alles kunt zien en ervaren, zijn er ook korte filmpjes van verhalen gemaakt die vertoont worden. 

Deze filmpjes kunnen bezoekers ook op een DVD kopen. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling wordt het boek Toen het niet anders kon gepresenteerd. Met tal van herinneringen van Roerstreekbewoners, schept dit boek een beeld van over de laatste jaren van deze oorlog en wat dit voor de burgers betekende. 

Bij het entreekaartje krijgt de bezoeker het boek met 2 euro korting. Op het entreekaartje krijgt men bovendien 25% korting op het bezoek aan het Eyewitnessmuseum in Beek. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 4,- euro, voor kinderen t/m 12 jaar 2,- euro. De kosten voor het boek Toen het niet anders kon bedragen 10,- euro en met korting van het entreekaartje 8,- euro. Voor 8,- euro kom je in het bezit van de DVD.