Lezing

Lezing

Huisslacht

14

Oud-slager Hub Lacroix uit Beek verzorgt een lezing over de huisslacht. Hij kan op zeer inspirerende en levendige wijze vertellen over zijn vak dat hij bijna 50 jaar uitoefende en hoe vroeger aan huis geslacht werd. Hierbij wordt ook een film over de huisslacht vertoond. De bezoekers worden in de pauze getrakteerd op een toepasselijk hapje.

Waar blijven de bevrijders

14

Eric Munnicks gaat in op de bevrijdingsgeschiedenis van Midden-Limburg tussen september 1944 en maart 1945. Hij schenkt o.a. aandacht aan het bruggenhoofd Venlo, het vastlopen van de frontlijn bij Susteren en de voorbereidingen voor operatie Blackcock. Ook vertelt hij in detail over de Roerfrontlijn tussen Sint Odiliënberg en Vlodrop, over de gevechten op de Linnerheide en de bevrijding van Sint Odiliënberg, Reutje en Posterholt.

De Heren van Heinsberg

14

Guus Janssen verzorgt vanaf 19.30 uur een lezing met als titel De Heren van Heinsberg. Bij de huidige Gangolfkerk ontstond in de elfde eeuw de zetel van de heren van Heinsberg. Deze heren waren niet alleen invloedrijk in de directe omgeving van Heinsberg, maar hun macht reikte zelfs tot de Maas. Op een dubbele burchtheuvel bouwden ze een burcht en de kerk. In de burchtkapel stichtten ze in 1128/1129 een kapittel van kanunniken. In 1140 volgde de stichting van een klooster van de norbertinessen. In Heinsberg herinneren o.a.

De wolf in onze contreien

14

In het jaar 2000 werden er voor het eerst sinds meer dan honderd jaar weer wilde wolven geboren in Duitsland. Sinds die tijd bestudeert Wim Tegels de opmars van de wolf richting Wets-Europa en Nederland. Tien jaar geleden hield Tegels de eerste presentatie over de wolf. De uitleg dat de wolf ook de weg naar Nederland zou vinden, werd toen door velen als weinig realistisch gezien. In 2016 werd hij concreter: hij voorspelde dat zich in 2020 een roedel wolven zou vestigen in of nabij het Maas-Swalm-Nettepark, het gebied waarvan ook Nationaal Park de Meinweg deel uitmaakt.

Abonneer op Lezing