Tentoonstelling: Onderduikers en verzet in de Roerstreek

LOGO - HOENEN.jpg

• Boeiend, heel aansprekend en top verzorgd! Compliment voor de inrichters/bouwers en bedenkers. Professioneel!
  • Heel interessant.
  • Mooie tentoonstelling! Veel herinneringen komen naar boven!
  • Sjieke tentoonstelling die een juiste weergave van die tijd geeft.
  • Heel mooie en indrukwekkende tentoonstelling over de 2e wereldoorlog. Petje af.

In 2020 wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Nederland na vijf jaar bezetting bevrijd werd. In het kader van deze herdenking is er in het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg een tentoonstelling over Onderduikers en verzet in de Roerstreek. Op 1 november wordt deze door de burgemeester van Roerdalen, Monique de Boer-Beerta, geopend.

Verzet
Vanaf 1942 werden ook in de Roerstreek onderduikers geholpen en verborgen. In eerste instantie gebeurde dit ongeorganiseerd,  maar in de loop van de tijd wisten verzetsmensen elkaar te vinden en werd het verzet steeds georganiseerder. Wie waren deze verzetsmensen en hoe deden zij hun werk. Wie kon er rekenen op hun hulp. Wat waren de gevolgen van het naderende front in 1944 voor de Roerstreekbewoners.

Onderduiken
Veel mensen moesten zich verbergen voor de Duitsers. Wie waren deze mensen en waarom moesten ze onderduiken. Hoe en waar kon je ongemerkt onderduiken en waarom was dit gevaarlijk. Welk gevaar liepen de mensen die hen een schuilplaats boden.

Tentoonstelling
Allemaal vragen waarop de tentoonstelling probeert een antwoord te geven, ook aan de jeugd. Het oude postkantoor van Herkenbosch is in het museum nagebouwd, mét gedeelten van de originele inventaris. Ervaar waarom dit postkantoor zo belangrijk was. Kruip via de geheime doorgang in een nagebouwde onderduikruimte en beleef de angstige momenten van toen. Krijg antwoord op de vraag wat voedselbonnen waren en waarom je niet naar de radio mocht luisteren. Waarom moesten mensen evacueren en alles achterlaten wat ze niet konden dragen. Wat was de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bekijk de voorwerpen in de vitrines en lees de verhalen op de informatiepanelen. Kijk en luister in de audio-visuele ruimte naar verhalen over de oorlog.

Boek en dvd
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling wordt ook het boek Toen het niet anders kon gepresenteerd. Met tal van herinneringen van Roerstreekbewoners en heel veel illustraties schept dit boek een beeld van de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en wat de bezetting en de oorlog voor de mensen in deze regio betekende. Op de dvd vertellen mensen verhalen over gebeurtenissen in de Roerstreek tijdens deze oorlog.

De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar.
Het boek is te koop voor € 10,- en de dvd voor € 8,-.
Boek en entreekaart samen kost € 12,-. Het entreekaartje geeft bovendien 25% korting op een bezoek aan het Eyewitnessmuseum in Beek.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 3 november 2019 tot 15 maart 2020 in het Roerstreekmuseum aan het Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Het museum is open op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op 24, 25, 26 en 31 december en op Nieuwjaarsdag. Voor afspraken over groepsrondleidingen en schoolrondleidingen kan men contact opnemen via onderduikers@roerstreekmuseum.nl.