Activiteiten

Lezing

Drs. Luc Wolters (1970)  studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij voert als eenmanszaak een historisch bureau, Historie present (www.historiepresent.nl), dat (boek)publicaties, (archief)onderzoek en historische adviezen verzorgt.


Lezing

LEZING: DE VISSTAND IN DE ROER
In deze lezing komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: de resultaten van de vispassages bij de ECI in Roermond, de resultaten van het herintroductieproject van de zalm en de internationale samenwerking hierbij. Hierbij worden niet alleen de positieve ontwikkelingen besproken, maar ook de problemen. Van dit laatste zijn de stuwen in het Duitse stroomgebied de grootste.Belgers is o.a. al jarenlang sportvisser en lid van diverse regionale en landelijke commissies over het beheer van de visstand in het algemeen.


Lezing

Guus Janssen verzorgt vanaf 19.30 uur een lezing met als titel De Heren van Heinsberg. Bij de huidige Gangolfkerk ontstond in de elfde eeuw de zetel van de heren van Heinsberg. Deze heren waren niet alleen invloedrijk in de directe omgeving van Heinsberg, maar hun macht reikte zelfs tot de Maas. Op een dubbele burchtheuvel bouwden ze een burcht en de kerk. In de burchtkapel stichtten ze in 1128/1129 een kapittel van kanunniken. In 1140 volgde de stichting van een klooster van de norbertinessen. In Heinsberg herinneren o.a.


Lezing

 


 


 


Lezing

LEZING: DE NOORMANNEN IN LIMBURG


Lezing

Nadere informatie over de inhoud van de lezing volgt nog.