boekpresentatie: 'Kat met stroop en laurier'

De lezing van Don Croonenberg met als thema 'De laatste getuigen' op 4 juni in het Roerstreekmuseum gaat niet door. Daarvoor in de plaats is er voor degenen die zich voor deze lezing hadden aangemeld de presentatie van zijn nieuwste boek. 'Kat met stroop en laurier' op dinsdag 4 juni, aanvang 19.30 uur in de Gasterij achter kasteel Aerwinkel, Aerwinkelallee 1 in Posterholt.

Midden-Limburg heeft de ellendige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog met name vanaf de laatste maanden van 1944 aan den lijve ondervonden. Er waren rampen die honderden burgers het leven hebben gekost en door de vele evacuaties raakten hele dorpen op drift. Kat met stroop en laurier biedt een indringend beeld van deze periode van ontreddering – opgetekend uit de monden van de kinderen van destijds, de laatste getuigen, aangevuld met andere bronnen. 

Auteur Don Croonenberg heeft tientallen mensen uit de ‘Limburgse taille’ gesproken en de herinneringen aan hun kinderjaren in oorlogstijd opgeschreven. De Limburgers en de Oosterburen onderhielden vaak goede banden met elkaar, jaren lang, en dan breekt de oorlog uit. Van de ene op de andere dag markeert de landsgrens het verschil tussen vriend en vijand. Het was in meerdere opzichten een krankzinnige tijd en velen geven aan na driekwart eeuw nog altijd met vragen en onverwerkte gevoelens te zitten. 

Het boek bevat ook diverse voorbeelden van de ongelooflijke veerkracht en de doodsverachting waarmee vele Limburgers enorme risico’s namen om hun medemensen - boven en onder de grond - te beschermen tegen de horror van de oorlog.

De auteur zal een uitgebreide introductie verzorgen. De boekpresentatie wordt opgeluisterd met muzikale bijdrages van Zanggroep Alegría en de bezoekers worden getrakteerd op gerechtjes die destijds in sommige dorpen tijdens feestdagen werden gegeten.